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TAXPAYER INFORMATION RULING LR11-001 
 
 
February 8, 2011 
 
 
The Department issues this taxpayer information ruling in response to your letter of July 30, 
2010, requesting a ruling on behalf of an undisclosed taxpayer.  Specifically, you request 
the Department rule on the applicability of Arizona’s corporate income tax on an out-of-
state insurance company and its disregarded entity.  
 
Statement of Facts 
 
The following background information is based on written materials provided by the 
taxpayer.    
 
Company A is a single member limited liability company disregarded for federal income tax 
purposes.  Company B is the sole member of Company A.   
 
Company B is an insurance company which is subject to and pays premium taxes imposed 
by another state.  
 
Company B’s primary connection to Arizona is through its ownership of Company A which 
has been located in Arizona since 2006.  Company A was formed to provide various 
support services including information technology support marketing and claims 
processing, to Company B, its subsidiaries and third party business partners. 
 
Neither Company A or Company B is currently an Arizona authorized insurer.  However, 
Taxpayer represents Company B’s insurance products are of a type which, were such 
offered to Arizona residents, would be subject to Arizona premium tax pursuant to Arizona 
Revised Statutes § 20-224.1  
 
Company C and Company D, which are subsidiaries of Company B, are authorized Arizona 
insurers that pay premium tax to the Arizona Department of Insurance.  The Insurance 
products sold by Company C and Company D are the same as sold by Company B.   
 
Questions Presented by Taxpayer: 
 
1) Is Company A subject to Arizona corporate income tax? 
 
                                                 
1 This representation means Company B is not a title insurance company. Title insurance companies are not subject to 
Arizona’s insurance premium tax and are instead subject to Arizona’s corporate income tax.   
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2) Is Company B subject to the Arizona corporate income tax by virtue of its ownership 

interest in Company A, a disregarded entity performing support functions in Arizona?   
 
Applicable Law: 
 
Arizona Revised Statute (A.R.S.) § 43-1111 provides there shall be: 
 

levied, collected and paid for each taxable year upon the entire Arizona 
taxable income of every corporation, unless exempt under section 43-1126 or 
43-1201 or as otherwise provided in this title or by law, taxes in an amount of 
6.968 per cent of net income or fifty dollars, whichever is greater.   

 
Organizations exempt from Arizona corporate income tax under A.R.S. § 43-1201(14) 
include insurance companies paying to the state upon premium income derived from 
sources within this state.  
 
A.R.S. § 20-224(A) instructs “each authorized domestic insurer, each other insurer and 
each formerly authorized insurer…[to] file with the director a report in the form prescribed 
by the director showing total direct premium income.” 
 
A.R.S. § 20-224(B) imposes upon each insurer a tax of 2.0 percent of such net premiums. 
 
A.R.S. § 20-224(D) provides Arizona’s insurance premium tax shall not apply to title 
insurance. 
 
A.R.S. § 20-1566(A) states in lieu of the premium tax provisions of section 20-224, title 
insurers shall be subject to taxation on income as other private corporations.   
 
A.R.S. § 20-226 provides: 
 

A. With respect to authorized insurers the premium tax provided by section 
20-224 shall be payment in full and in lieu of all other demands for any 
and all state, county, district, municipal and school taxes, licenses and 
excises of whatever kind or character, excepting only: 

1. The fees prescribed by this title. 
2. Taxes on real and tangible personal property located within this state. 
3. The transaction privilege tax and the use tax imposed as provided in title 

42, chapter 5, articles 1 and 4.   
4. The transaction privilege taxes and use taxes imposed by any county, city 

or town. 
B. Except as provided in subsection A of this section, the state preempts the 

field of imposing excise, privilege, franchise, income, license and similar 
taxes upon insurers and their general agents and agents as such and on 
the intangible property of insurers or such agents. Except as provided in 
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subsection A of this section, no county, municipality, district, school district 
or other political subdivision or agency in this state shall levy upon 
insurers, or upon their general agents and agents as such, any tax 
additional to such as are levied in this title. Nothing in this section allows a 
county, city or town to impose a transaction privilege tax or use tax on 
insurance policies, premiums, brokers or agents. 

 
A.R.S. § 29-857 provides: 
 

A limited liability company established under this chapter or a foreign limited 
liability company transacting business in this state pursuant to this chapter 
shall pay the taxes that are imposed by the laws of this state or any political 
subdivision of this state on domestic and foreign limited partnerships on an 
identical basis, except that, for purposes of title 43, a domestic or foreign 
limited liability company and its members shall be taxed as if the limited 
liability company is either a partnership or a corporation or is disregarded as 
an entity as determined pursuant to the internal revenue code as defined in 
section 43-105.  

 
Relevant Arizona Case Law: 
 
All exemptions from taxation should be strictly construed.  See generally City of Phoenix v. 
Bowles, 65 Ariz. 315, 180 P.2d 222 (1947). 
 
There is a wide difference between a “lieu tax” and an exemption from taxation.  The “lieu 
tax” is a substituted tax.  State Tax Commission v. Shattuck, 44 Ariz. 379, 391, 38 P.2d 
631, 636 (1934).  
 
In Prudential Insurance, the Arizona Supreme Court held the Arizona legislature intended 
to limit the taxation of insurance companies to the taxes set forth in A.R.S. §§ 20-224 and 
20-226.  City of Tempe v. Prudential Insurance Co. of America, 109 Ariz. 429, 510 P.2d 
745 (1973).   
 
Taxpayer Position: 
 
1) Company A is not subject to Arizona corporate income tax due to Arizona’s 

conformity to the federal tax classification of Company A as a disregarded entity.  
Accordingly, Company A is disregarded for Arizona income tax purposes and its 
income and activities are attributed to Company B, its sole owner. 

 
2) Company B is not subject to Arizona corporate income tax because it is an 

insurance company which is subject to the Arizona premium tax in lieu of income tax 
pursuant to A.R.S. § 20-226.  The Arizona Department of Revenue and the Arizona 
Attorney General’s Office have consistently held that in lieu provisions apply to 
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insurance companies whether or not they actually pay Arizona premium tax.  
Accordingly, Arizona corporate income tax may not be imposed upon Company B, 
despite the fact it pays premium tax to another state and not Arizona.       

 
Conclusion: 
 
1) Is Company A subject to Arizona corporate income tax? 

 
Company A is a disregarded entity for federal income tax purposes.  As a result, its 
federal income and activities are attributed to Company B, its sole owner.  Arizona’s 
tax treatment of LLC’s mirrors the federal treatment under A.R.S. § 29-857.  
Therefore, Company A is a disregarded entity for both federal and Arizona income 
tax purposes and its income and activities are attributed to Company B, its sole 
owner. As a result, Company A is not subject to Arizona’s corporate income tax.   

 
2) Is Company B subject to the Arizona corporate income tax by virtue of its ownership 

interest in Company A, a disregarded entity performing support functions in Arizona? 
 

Company B is an out-of-state insurance company subject to insurance premium tax 
in another state. If Company B were an authorized Arizona insurer it would be 
subject to Arizona’s insurance premium tax.  Generally, ownership of a single 
member LLC doing business in Arizona by an out-of-state corporation would subject 
the out-of-state corporation to Arizona’s corporate income tax.  However, in this 
case the out-of-state corporation is an insurance company, and for Arizona 
purposes insurance companies are subject to insurance premium tax, not corporate 
income tax.  
 
The Arizona insurance premium tax is a substitute tax and not an exemption from 
taxation. This important distinction along with the clear language of A.R.S. § 20-226 
led the court in Prudential Insurance to conclude the Arizona legislature intended to 
limit the taxation of insurance companies to the taxes set forth in A.R.S. §§ 20-224 
and 20-226. Therefore insurance companies (excluding title insurance companies) 
are only subject to Arizona’s insurance premium tax and those taxes specifically 
listed in A.R.S. § 20-226(A)(1-4). The taxes enumerated in A.R.S § 20-226(A)(1-4) 
are limited to insurance fees, property taxes, and state, county and city transaction 
privilege taxes.  As a result, Company B is not subject to Arizona’s corporate income 
tax. 

 
This response is a taxpayer information ruling (TIR) and the determination herein is 
based solely on the facts provided in your request. The determinations are subject 
to change should the facts prove to be different on audit. If it is determined that 
undisclosed facts were substantial or material to the Department's making of an 
accurate determination, this taxpayer information ruling shall be null and void. 
Further, the determination is subject to future change depending on changes in 
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statutes, administrative rules, case law, or notification of a different Department 
position. 
 
If the Department is provided with required taxpayer identifying information and 
taxpayer representative authorization before the proposed publication date (for a 
published TIR) or date specified by the Department (for an unpublished TIR), the TIR 
will be binding on the Department with respect to the taxpayer that requested the 
ruling.  In addition, the ruling will apply only to transactions that occur or tax 
liabilities that accrue from and after the date the taxpayer receives the ruling.  The 
ruling may not be relied upon, cited, or introduced into evidence in any proceeding 
by a taxpayer other than the taxpayer who has received the taxpayer information 
ruling.  If the required information is not provided by the specified date, the taxpayer 
information ruling is non-binding for the purpose of abating interest, penalty or tax.   
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