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TAXPAYER INFORMATION RULING LR11-002 
 
 
March 14, 2011 
 
This taxpayer information ruling is in response to your August 19, 2009 taxpayer 
information ruling request as supplemented by the October 30, 2009, February 24, 2010 
and April 7, 2010 correspondence, in which you, (“Representatives”), request that the 
Arizona Department of Revenue (“Department”), rule on behalf of your client on the 
application of Arizona transaction privilege and use tax to the “Ice . . .” and “Ice . . .”    
 
Statement of Facts 
 
Your request for a taxpayer information ruling provides in part the following information: 
 

[W]e submit this request for a Taxpayer Information Ruling on behalf 
of our client (the “Company”) on the question of whether the ice 
making machinery it sells to Arizona businesses, or itself uses in-
state, qualifies for the machinery and equipment deduction under 
[Arizona Revised Statutes (A.R.S.)] A.R.S. § 42-5061(B)(1) (retail 
classification) or the use tax deduction under A.R.S. § 42-5159(B)(1).    
 

* * * 
 
The Company is an Arizona-based dealer of several different types of 
fully-automated, free-standing machines that manufacture ice for 
sale.  The Company sells these machines to entrepreneurs who set 
them up and operate them throughout the state, generally at 
convenience or grocery stores.   The Company also owns a few ice 
machines that it has set up around the state and operates itself. 
 
As a basic overview, the Company’s machines do not merely freeze 
water into ice like an ice maker found inside a refrigerator. Rather, 
they intake water, which then undergoes a process of filtration, 
conditioning and treatment inside the machines.  After this process is 
complete, the water is then further processed by the machines into 
cubes of fresh ice for purchase by customers.  Unlike many other ice 
machines or vendors, the Company’s ice is not made elsewhere then 
trucked in for sale.  Rather, the ice is made fresh by the machines 
themselves.  As a result, the ice is of the highest quality and purity, 
having never been touched by human hands.   
 
A customer desiring to purchase ice from the Company’s machine 
operates a kiosk at the front of the machine and inserts coins or 
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swipes a credit card for payment.  The customer selects the desired 
amount of ice, and may also opt to receive the ice in a bag or without 
a bag (filled directly into the customer’s cooler or other container).  
The machine then dispenses ice in the form requested by the 
customer.  Because the Company’s machines are fully automated, 
customers may purchase ice at any time during the day, 365 days out 
of the year.   
 
The Company’s ice machines come in . . . different models, which for 
purposes of this ruling request we will call the “Ice . . .”, [and] the “Ice 
. . .”   
 
Ice . . . :  The Ice . . . is a large, 200 square foot facility capable of 
producing 280 to 800 sixteen-pound bags of ice per day, depending 
on the model and options purchased.  At any given time, it is capable 
of storing at the required temperature to prevent thawing 375 bags of 
ice made by the machine.  
 
Ice . . . :  The Ice . . . is a smaller, 86 square foot version of the Ice 
Machine.  It is cable of producing 125 to 280 sixteen-pound bags of 
ice per day, depending on the model and options purchased.  It 
stores at the required temperature to prevent thawing around 100 
bags of ice.   

 
* * * 

 
In this case, the Company’s machines are essential to creating the 
finished product, because they perform the entire function from 
beginning to end that results in the production of ice for sale.  
Likewise, the ice machines contribute to maintaining a harmonious 
integrated synchronized system, because they perform all functions 
necessary to convert raw water into ice and maintain the ice in 
marketable form until sold.  Stated another way, the machines, taken 
as a whole, constitute the entire synchronized system of making ice: 
they input water, filter, condition and treat it, freeze the water into ice, 
and maintain the ice in marketable form until sold.   

 
* * * 

 
Generally, no modification to real property is necessary as a result of 
the installation or removal of the “Ice . . .” [and Ice . . .].”  Rather, the 
“Ice . . .” [and Ice . . .] is merely assembled on-site and connected to 
public utilities such as water, sewer and electricity.  As a result of the 
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connection to public utilities, the “Ice . . .” [and Ice . . .] requires a 
building permit.   

 
* * * 

 
[T]he “Ice . . .” [and Ice . . .] is manufactured at an off-site location 
and subsequently assembled and installed on-site.   

 
* * * 

 
The outside sub-structure of the “Ice . . .” [and Ice . . .] is considered 
a factory-built building. . . . Also, as a note of clarification, the letter 
attached . . . is a copy of the manufacturer’s factory-built building 
license.  It’s not our client’s license.     

 
* * * 

 
The “Ice . . .” [and Ice . . .] is readily removable from the site and can 
be removed without causing any damage to the ice machine or the 
site where it is located.  You will note that . . . [the] “units are affixed 
to property on concrete piers and anchored to ground or concrete 
foundations.”  

 

The April 7, 2010 correspondence provides that the Company was issued a license as a  
D-10 retailer of factory-built buildings by the Arizona Department of Fire, Building and Life 
Safety, Office of Administration.   
 
Issue 
 
Are the gross proceeds or gross income from the sale of the Ice . . . and the Ice . . . exempt 
under A.R.S. § 42-5061(B)(1) and A.R.S. § 42-5159(B)(1)?      
 
Your Position 
 
The Representatives’ position as stated in the August 19, 2009 ruling request:   

 
The Company’s ice machines [Ice . . . and Ice . . .] constitute machinery 
and equipment used in manufacturing or processing.  As a result, the 
sale or use of the Company’s ice machines is deductible from 
transaction privilege tax under A.R.S. § 42-5061(B)(1) and exempt from 
use tax A.R.S. § 42-5159(B)(1).   
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Law 
 
A.R.S. § 42-5061(B)(1) provides a deduction under the retail classification for “[m]achinery, 
or equipment, used directly in manufacturing, processing, fabricating, job printing, refining 
or metallurgical operations. The terms “manufacturing”, “processing”, “fabricating”, “job 
printing”, “refining” and “metallurgical” as used in this paragraph refer to and include those 
operations commonly understood within their ordinary meaning.”   
 
A.R.S. § 42-5159(B)(1) exempts from Arizona use tax “[m]achinery, or equipment, used 
directly in manufacturing, processing, fabricating, job printing, refining or metallurgical 
operations. The terms “manufacturing”, “processing”, “fabricating”, “job printing”, “refining” 
and “metallurgical” as used in this paragraph refer to and include those operations 
commonly understood within their ordinary meaning.”   
 
A.R.S. § 42-5075(A) provides that the prime contracting classification is comprised of the 
business of prime contracting and dealership of manufactured buildings. 
 
A.R.S. § 42-5075(O)(3) defines “dealership of manufactured buildings” as a dealer who 
either: 

(a)  Is licensed pursuant to title 41, chapter 16 and who sells manufactured 
buildings to the final consumer. 

(b)  Supervises, performs or coordinates the excavation and completion of 
site improvements, setup or moving of a manufactured building including the 
contracting, if any, with any subcontractor or specialty contractor for the 
completion of the contract. 

 
A.R.S. § 42-5075(O)(4) defines a “manufactured building” as “a manufactured home, 
mobile home or factory-built building, as defined in section 41-2142.” 
 
A.R.S. § 42-5155(A) imposes Arizona’s use tax on purchases of tangible personal property 
from out-of-state retailers that are used, stored, or consumed in Arizona. 
 
A.R.S. § 42-5155(A) imposes Arizona use tax on “[a] manufactured building purchased 
outside this state and set up in this state is subject to tax under this section and in this case 
the percentage is sixty-five per cent of the sales price.”  
 
A.R.S. § 42-5160 provides that “[i]n the case of a manufactured building that is purchased 
from a dealer outside this state and brought into this state, any person who is hired to set 
up the manufactured building and who is licensed pursuant to title 41, chapter 16, article 4 
shall collect the tax from the owner and remit the tax with any tax that is due under the 
prime contracting classification.”     
 
A.R.S. § 41-2142(9) defines “dealer” as “any person who sells, exchanges, buys, offers or 
attempts to negotiate or acts as an agent for the sale or exchange of factory-built buildings, 
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subassemblies, manufactured homes or mobile homes except as exempted in section  
41-2178.    
 
A.R.S. § 41-2142(14) defines a “factory-built building” as “a residential or nonresidential 
building including a dwelling unit or habitable room thereof which is either wholly or in 
substantial part manufactured at an off-site location to be assembled on-site, except that it 
does not include a manufactured home, recreational vehicle or mobile home as defined in 
this section.”   
 
A.R.S. § 41-2142(37) defines “unit” as “a manufactured home, mobile home, factory-built 
building, subassembly or accessory structures.”   
 
A.R.S. § 41-2194(4) provides that it is unlawful for any person to engage in the business of 
contracting to sell any new or used unit or subassemblies regulated by this article or 
otherwise act in the capacity of a dealer or broker unless such person is licensed as a 
dealer or broker by the office.   
 
“[I]t is presumed that all gross proceeds of sales and gross income derived by a person 
from business activity classified under a taxable business classification comprise the tax 
base for the business until the contrary is established.”  A.R.S. § 42-5023.   
 
Arizona Administrative Code R4-34-203(3) states that a D-10 license is required for 
retailers of factory-built buildings based on certain listed activities within the scope of a  
D-10 license including, for example, a retailer that buys, sells, or exchanges new or used 
factory-built buildings.  
 
In Brink Electric Construction Co. v. Arizona Department of Revenue, 909 P.2d 421 (Ariz. 
Ct. App. 1995), the Arizona Court of Appeals held that a prime contractor that installs 
electrical equipment at electric substations does not sell tax-exempt equipment at retail but 
performs taxable construction work. 
 
 
Discussion 
 
The Ice . . . and Ice . . . are buildings “either wholly or in substantial part manufactured at 
an off-site location”, outside of Arizona, and then “assembled on-site” within Arizona.  
A.R.S. § 41-2142(14).  The Ice . . . and Ice . . . are factory-built buildings as defined in 
A.R.S. § 41-2142(14).  Therefore, the Ice . . . and Ice . . . are also manufactured buildings.  
A.R.S. § 42-5075(O)(4).   
 
The Company is a licensed dealer pursuant Title 41, Chapter 16, to sell manufactured 
buildings and sells the Ice . . . and Ice . . . to final Arizona consumers.  Therefore,  the 
Company’s business consists of the dealership of manufactured buildings. A.R.S.  
§ 42-5075(A); A.R.S. § 42-5075(O)(3); A.R.S. § 41-2142(9).   
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The prime contracting classification is comprised of the business of prime contracting and 
dealership of manufactured buildings.  A.R.S. § 42-5075(A). The prime contracting 
classification provides that the tax base is 65% of the gross proceeds of sales or gross 
income derived from the business.  A.R.S. § 42-5075(B).   
 
When the Company sells the Ice . . . and Ice . . . to final consumers within Arizona, the 
Company is in the business of the dealership of manufactured buildings, and the Company 
is not in the business of selling tangible personal property at retail.  Therefore, the 
deduction under the retail classification provided by A.R.S. § 42-5061(B)(1) is not 
applicable to the Company’s sale to final Arizona consumers of the Ice . . . and Ice . . .  
Brink Electric Construction Co. v. Arizona Department of Revenue, 909 P.2d 421 (Ariz. Ct. 
App. 1995)   
 
Use tax is levied on “the storage, use or consumption in this state of tangible personal 
property purchased from a retailer or utility business, as a percentage of the sales price.”  
On the other hand, use tax is specifically levied on “manufactured buildings purchased out 
of state and set up in this state” and the percentage is at 65% of the sales price, similar to 
the tax base for the prime contracting classification.  The language of A.R.S. § 42-5155(A) 
that relates to the manufactured buildings is different than the language relating to tangible 
personal property.  From this difference in language it is apparent that the Legislature 
considers manufactured buildings as different from “tangible personal property” for 
purposes of the use tax.   
 
The exemption from use tax provided by A.R.S. § 42-5155(B)(1) is applicable to certain 
categories of “tangible personal property.”  Because manufactured buildings are not 
“tangible personal property,” this exemption is not applicable to manufactured buildings.  
When the Company purchases manufactured buildings from outside of Arizona and sets 
them up in to Arizona, it is subject to use tax, unless otherwise provided by A.R.S. 
§ 42-5160 (which relates to use tax liability of a third party setting up a manufactured 
building brought into Arizona.)  The Company is liable for tax on 65% of the sales price of 
the manufacture buildings.  A.R.S. § 42-5155(A).     
 
 
Conclusion and Ruling 
 
The Company is subject to Arizona transaction privilege tax under A.R.S. § 42-5075(A) on 
the gross proceeds or gross income from the sale to final consumers within Arizona of the 
manufactured buildings, the Ice … and Ice ….   The exemption provided by A.R.S. 
§ 42-5061(B)(1) is not applicable to the proceeds from Company’s sales of the Ice … and 
Ice ….    
 
Ice … and Ice … owned and operated by the Company which are purchased outside of 
Arizona and set up in Arizona are subject to Arizona use tax on 65% of the purchase price, 
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unless otherwise provided by A.R.S. § 42-5160.  A.R.S. § 42-5155(A).  The exemption 
provided by A.R.S. § 42-5159(B)(1) is not applicable to manufactured buildings. 
 
The conclusions in this taxpayer information ruling do not extend beyond the facts 
presented in your correspondence dated August 19, 2009, October 30, 2009, February 24, 
2010, and April 7, 2010, respectively. 
 
This response is a taxpayer information ruling (TIR) and the determination herein is 
based solely on the facts provided in your request. The determinations are subject 
to change should the facts prove to be different on audit. If it is determined that 
undisclosed facts were substantial or material to the Department's making of an 
accurate determination, this taxpayer information ruling shall be null and void. 
Further, the determination is subject to future change depending on changes in 
statutes, administrative rules, case law, or notification of a different Department 
position. 
 
If the Department is provided with required taxpayer identifying information and 
taxpayer representative authorization before the proposed publication date (for a 
published TIR) or date specified by the Department (for an unpublished TIR), the TIR 
will be binding on the Department with respect to the taxpayer that requested the 
ruling.  In addition, the ruling will apply only to transactions that occur or tax 
liabilities that accrue from and after the date the taxpayer receives the ruling.  The 
ruling may not be relied upon, cited, or introduced into evidence in any proceeding 
by a taxpayer other than the taxpayer who has received the taxpayer information 
ruling.  If the required information is not provided by the specified date, the taxpayer 
information ruling is non-binding for the purpose of abating interest, penalty or tax.  
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